W ramach zajęć z działu „Powietrze i jego składniki” uczniowie klas 7 mieli przyjemność poznać właściwości suchego lodu. Dowiedzieli się także dlaczego nazywamy go „suchym” i czy topi się jak prawdziwy lód? Po za tym świetnie się bawili podczas eksperymentów z jego udziałem.
KILKA CIEKAWOSTEK
- suchy lód to nic innego jak zestalony dwutlenek węgla, który w warunkach normalnych nie topi się, lecz sublimuje (przechodzi z ciała stałego w gaz);
- temperatura sublimacji wynosi -78,5*C;
- najczęściej służy do chłodzenia i transportu: w gastronomii, w farmacji oraz materiału biologicznego;
- jego atutem jest to, że nie rozcieńcza napoju (Przy okazji napój staje się lekko gazowany;
- wykorzystuje się go do efektów specjalnych (biały, gęsty dym) podczas koncertów, spektakli czy imprez;
- za pomocą suchego lodu można usunąć m.in.: osady radioaktywne, koks w silnikach wyścigowych, tusz, tłuste naloty, żywice epoksydowe, gips;
- w Warszawie suchy lód jest wykorzystywany do czyszczenia urządzeń elektrycznych w metrze, ponieważ nie powoduje zwarcia instalacji.